Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, uzaya yolculuğa hazırlanıyor

Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, uzaya yolculuğa hazırlanıyor

 



Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, haziran ayında uzaya fırlatılacak

Türkiye’nin uzay alanındaki yeteneklerini ve bağımsızlığını artırmayı amaçlayan Türksat 6A, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Asya kıtasının büyük bir bölümündeki son kullanıcılara hizmet edecek. Uydunun geliştirme çalışmaları, TÜBİTAK UZAY, TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH firmaları tarafından yürütülmektedir. Uydunun işleticisi ve sahibi ise TÜRKSAT A.Ş. olacaktır.

Uydunun özellikleri ve görevleri

Türksat 6A, 20 Ku-Bant alıcı/vericiye sahip olacak ve haberleşme, televizyon yayıncılığı, internet erişimi, acil durum iletişimi gibi hizmetleri sağlayacaktır. Uydunun ömrü 15 yıldan fazla olacak ve güç üretimi 7,5 kW’ı aşacaktır. Uydunun kuru kütle yaklaşık 1800 kg, toplam kütle ise yaklaşık 4300 kg olacaktır. Uydunun büyüklüğü ve komplike yapısıyla ülke için önemli bir değer taşıdığı belirtilmektedir.

Türksat 6A, Türkiye’nin uzay teknolojileri alanındaki vizyonunu ve iddiasını gösteren önemli bir projedir. Uydu, Türkiye’nin uzayda daha etkin ve rekabetçi olmasını sağlayacak ve ulusal çıkarlarını koruyacaktır. Uydu, Türkiye’nin yerli imkanlarla geliştirdiği ilk haberleşme uydusu olma özelliği taşımaktadır. Uydu üzerinde kullanılacak yeni geliştirilen birçok alt sisteme uzay ve uydu tarihçesi kazandırılacak ve söz konusu alt sistemler, milli haberleşme uydularının alt yapısını oluşturacaktır.



Uydunun fırlatma tarihi ve planı

Türksat 6A, 42° Doğu Boylamına yer sabit yörüngeye yerleştirilecek ve Türksat 4A ve Türksat 4B uydularının yerini alacaktır. Uydunun fırlatma tarihi ile ilgili son açıklama, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır tarafından yapılmıştır. Bakan Kacır, Türksat 6A’nın Haziran 2024’te uzaya gönderileceğini duyurmuştur. Uydunun 31 Mart 2024’te nakliyeye hazır hale gelmesinin hedeflendiği ve fırlatma için SpaceX firması ile Temmuz 2021’de yapılan sözleşme gereği 16 Haziran 2024’te uzaya fırlatılmasının planlandığı açıklanmıştır. Uydunun fırlatılmasından sonra, Türkiye haberleşme uydularını geliştirebilen 10 ülkeden biri olacaktır.

Türksat 6A, Türkiye’nin uzayda milli bir güç olma yolunda attığı büyük bir adımdır. Uydu, Türkiye’nin uzay çalışmalarına katkı sağlayacak ve ülkenin uzay vizyonunu gerçekleştirmesine yardımcı olacaktır. Uydu, aynı zamanda Türkiye’nin uzayda bağımsızlığını ve güvenliğini artıracak ve uluslararası iş birliği olanaklarını genişletecektir. Uydu, Türkiye’nin uzayda yükselen bir güç olduğunu tüm dünyaya gösterecektir

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski